Barkasweekend 2007 in Hellevoetsluis

10-de Barkasweekend

Verslag van een rugzak

Vrijdag 31 augustus 2007 tot en met zondag 2 september 2007 Barkasweekend in Hellevoetsluis met 51 boten en diverse mensen die in het hotel verbleven. Deze keer had ik wat extra vrije dagen en kwam ik al op donderdag aan. (Wij willen ook wel eens de eersten zijn!). Oat zijn dromen die wet nooit uit zullen komen, want de kade lag al helemaal vol en zelfs dubbel! Ja, wanneer begint het weekend nu: op vrijdag om 17.00 uur of reeds enkele dagen ervoor. Het betekent wel dat wij er met zijn allen naar uitkijken. En een vaarseizoen praat je niet in 2 dagen bij. Dus op donderdag al een borreltje met elkaar, uit eten net als vorige jaren.

hellevoetsluis_001

De reis naar Hellevoetsluis was een uitdaging. Over het brede water van het Hollands Diep en het Haringvliet. Een stevige bries zorgde ervoor dat de golven zo af en toe tegen de ramen uiteenspatten. Oat kan echter een Barkas niet deren. Die kan immers over zee! Op vrijdag kwamen de laatste boten binnen en vanaf 5 uur werden we welkom geheten door de families Bastemeijer, Misset en Strik. Zij hebben met elkaar weer een fantastisch weekend georganiseerd. Zij meldden de eerste boot die was aangekomen en ook de laatste boot. Vooral de laatste boot maakte op mij veel indruk. Wat is het toch geweldig als je op oudere leeftijd nog steeds met je boot kan blijven varen.

hellevoetsluis_002

Het thema was deze keer "vrijheid - blijheid". Na de begroeting en het welkomstwoord; was het woord aan de voorzitter. Hij heette de nieuwe leden welkom en vertelde ook het droeve nieuws van het overlijden van een trouwe bezoeker van onze bijeenkomsten. Ook werd melding gemaakt van de zgn. "ziekenboeg".Een moment om bij stil te staan. Je schrikt ervan. Beseft weer wat een geluksvogel je bent en dat het ook jou kan treffen. Zo zie je maar weer dat het grootste goed op aarde geen barkas is, maar onze gezondheid. Lieve mensen ik wens jullie een goede gezondheid en ook aan allen die jullie lief zijn.

hellevoetsluis_003

Omdat niet iedereen in het hotel kon eten, gingen de meeste terug naar de boten of andere eetgelegenheden in de stad. 's Avonds vond er een verschuiving plaats van de ene boot naar de andere en werd er (weer) tot in de kleine uurtjes gefeest. Want een feest dat is het en ik hoop dat het nog lang zo blijft. Zaterdagmorgen kon men naar het droogdok Jan Blanken; op eigen gelegenheid een fietstocht maken of een wandeling door de stad en naar de kunstmarkt. Voor de mensen die niet naar het droogdok zijn geweest, hier nog een korte uitleg: Tussen 1798 en 1825 werd het droogdok en het pompgebouw gebouwd onder leiding van Jan Blanken inspecteur bij waterstaat. Het kieldok is gebouwd op 3.000 heipalen van dennenhout en het timmerdok op 2.000 palen.Het pompgebouw op 180 palen, daar werd gebruik gemaakt van een stoommachine van firma Boulton en Watt. ( Engels) Hiermee werd de vestinghaven leeggepompt en later het droogdok. Men kan nog steeds via een schipdeur( bateau-porte) gebruik maken van het dok. Ik hoorde iets zeggen over 120,-- voor het openmaken van de deur en per dag 20,-- liggeld.Of het waar is weet ik niet, maar als er 10 barkassen tegelijk gaan is het natuurlijk een koopje en goed voor het onderschip. Ik denk zelfs dat we de vrijwilligers van het droogdok er mee helpen. Volgens bijgaand stukje uit de krant waren er financiele problemen en waren de vrijwilligers opgestapt.

hellevoetsluis_004

De kunstmarkt was mooi. Voor ieder wat wils. Wel duur, maar wat wil je : De kunst wordt duur betaald of was dat de vis. Nou ja, het is maar wat je er in ziet en wat je er zelf voor over hebt. Fietsers?? Ik weet niet of men met elkaar is geweest. Ik hoorde wel zeggen dat er een tocht van 50 km. is gereden over het eiland Voorne en Putten. Die hebben vast wel zadelpijn of was het bluffen? Wel jammer dat men niet met een flinke graep op de pendalen ging. Hoewel ik het benauwd heb zo achter op een fiets of warm op een zweetrug, vind ik het wel een mooie manier om wat meer van de omgeving te zien.

hellevoetsluis_005

's Avonds het feest in hotel Cape Helius. De BBQ , daar valt niet zoveel over te vertellen: Het was fantastisch, heerlijk, zalig, goed, lekker, smeu'ig, voortreffelijk verzorgd en ruim voldoende voor iedereen. We werden verblijd met een heuse dixieland band uit de jaren '50 en '60. Lekker swingend. Soms om op te dansen, maar we worden ouder en het praten wordt belangrijker. Ons eigen koor heeft nog van zich laten horen en natuurlijk werd ook het barkaslied gezongen. Rond twaalf uur was het feest voorbij en ging een ieder druk pratend weer terug naar de haven. Nog even een afzakkertje; nog even nagenieten, nog even napraten. Tot allen in diepe rust waren, want. . Klokslag tien uur op zondag is er koffie in hotel Cape Helius met wat lekkers en afsluiting van het weekend. Daarna was het afscheid nemen en afvaren van velen. DANK DANK DANK DANK DANK DANK DANK DANK Aan de drie families die het allemaal zo goed georganiseerd hebben Dank aan aile medeleden die weer voor de gezelligheid onder elkaar hebben gezorgd. Dank BARKAS CLUB.

hellevoetsluis_006


Terug naar Barkasclub pagina

Heeft u opmerkingen of vragen laat het mij weten, e-mail: info@barkasclub.nl
( Last update: 8 februari 2008 )