Barkasweekend 2006 in Koudum

9-de Barkasweekend

4 februari 2006 Vindt de winterreunie van de Barkasclub plaats in Hoek van Holland. Wij, Evy ,ik en onze dorps-en barkasgenoten, Lili en Rik Bosmans stellen de vergadering voor de komende zomerreunie te organiseren. Zoals verwacht werd dit unaniem aangenomen. Datum: 1 t/m 3 september as.

Nadat onze plannen door het bestuur zijn goedgekeurd gaan we aan de slag met de organisatie. Alles verloopt vlot. Bij de Kuilart in Koudum zijn we van harte welkom.

Dinsdag 29/8 arriveren de eerste barkassen, De organisatie verwelkomt ze van harte. Zo ook de nieuwkomers de volgende dag. De stemming zit er van het begin in.

koudum_001


Donderdag vaar ik de RB over naar de Kuilart met in mijn kielzog de Malice van Rik en Lili. Het ligt al vol met Barkassen.

Vrijdag 1 sept. Veel begroetingen en bezoekjes bij eilkaar aan boord. De organisatie loopt de hele vloot af om de Frieslandzak met lokale info's en het jaarlijkse kadootje aan de schippers te overhandigen. Er zijn 50 Barkassen gearriveerd met 110 opvarenden. Niet mis. 's Avonds om 20.00 uur begint de openingsborrel in het skippershus. Aan mij de eer om iedereen toe te spreken en het programma voor de komende dagen uiteen te zetten. Het wordt een genoegelijke avond en iedereen heeft duidelijk naar de zin. Om 23.00 uur wordt er opgebroken en wordt er op vele schepen nog tot in de late uurtjes bij gekletst.

Zaterdag 2 sept. Om 10.00 uur wordt er verzameld op het parkeerterrein voor de traditionele fietstocht. Rik Bosmans had een mooie tocht in elkaar gezet. Niet te lang, zodat ook degene met een wat mindere conditie mee kon doen. Het "rondje Morra" werd door iedereen gewaardeerd . Zeker toen Wil van cafe Op Warns het terras voortijdig opende voor een welverdiend kopje koffie. De niet fietsers liepen in Koudum de kunstroute en de thuisblijvers pasten op de vloot. Het weer hield zich prima, niet te veel wind en een lekker zonnetje. Dit zou anders worden. De voorspelling voor de middag en avond waren niet best. Veel regen en harde wind.

De organisatie en het bestuur besloten de vlootschouw ter ere van Lammert Huitema te wijzigen. De vloot blijft liggen en Lammert vaart met de Meander langs de liggende vloot. Het oorspronkelijke idee was leuk maar te link om uit te voeren. Belangrijker is het om de spullen heel te houden. Het werd een schoon schouwspel. Alle bemanningen stonden op het voordek en in het gangboord van de buitenste schepen. Zwaaiden, toeterden en riepen de geestelijke vader van onze trotsen toe. Ook de bouwers van de Bouma en H&K Barkassen waren getuige van het spektakel.

koudum_003


Yvonne van der Meer intervieuwde de organisatie, het bestuur, Lammert en de schippers van de oudste en de nieuwste Barkas. We kijken uit naar haar artikel in het blad Motorboot. Geborrel bij elkaar aan boord. De glasbakken geraken vol. de stemming blijft er goed in.

's Avonds komen we bijelkaar in het Skippershus voor de feestavond. De kookbrigade van de Kuilart had z'n best gedaan. Zowel het koude- als het warme buffet zag er voortreffelijk uit en smaakte uitstekend. Dat het dessert niet geheel voldoende was, liet de stemming niet drukken. Onder de klanken van de "Swing of Jazz" werd onze muzikale kennis getest en werden de beenspieren wederom op de proef gesteld. Al met al een erg gezellige avond. Vanuit de kajuiten klonken tot in de kleine uurtjes de tonen van de welbekende Barkasgezelligheid. Het werd een hobbelige nacht. Degenen die een excuus nodig hadden voor een wat onstabiel gevoel konden de wind de schuld geven die zich van haar onstuimige kant liet zien.

Zondag 3 sept. 's Avonds een kerel, 's morgens een kerel. Om 09.00 werd het zembad gevuld met de matineuze barkassers. ca 40 deelnemers aan het aquajoggen. Het werd een gezellige rommelige boel, en weer helemaal fit maakten we ons op voor de finale. Koffie Met in het Skippershus. Het was even wachten tot iedereen van koffie was voorzien maar de tijd werd gedood door ons onvolprezen koor, bijgestaan door twee "trekzakkers". Het werd tijd om op te breken. Veel gezoen, afspraken werden gemaakt en een ieder zette de koers naar huis, zette hun vakantietocht voort of bleef nog een nachtje liggen.

koudum_002


Wij kijken terug op een gezellig week-end en waren blij dat alles naar wens verliep. Zoals ik bij het afscheid zondag al zei: "Je kan organiseren wat je wil maar de deelnemers moeten het toch zelf maken". Met de wetenschap dat dat bij onze club wel goed zit, wensen wij, Joost, Evy, Lili en Rik, de organisatoren van Lelystad en Hellevoetsluis veel succes.

Joost Prins
Royal Bear
Terug naar Barkasclub pagina

Heeft u opmerkingen of vragen laat het mij weten, e-mail: info@barkasclub.nl
( Last update: 15 oktober 2006 )