Barkas weekend 2003 in Gorinchem

1 eLustrum BARKAS club

Het verslag van de rugzak van 3 tot 7 september 2003

Een rugzak is een draagtas die door banden over de schouder gedragen kan worden. Men begint zijn leven met een lege rugzak en in de loop der jaren wordt deze gevuld met allerlei. Het mooiste wat een rugzak kan dragen is ”levenswijsheid” ook wel genoemd bagage. Hoe ouder een rugzak is des te meer wil ie vertellen. Wat ie ziet, beleeft of gewoon wat ie leuk vindt. En ik ben zo’n rugzak die het geluk heeft altijd mee te mogen varen op een Barkas. Dus probeer ik ieder jaar te vertellen wat ik zie en beleef op mijn “eigen wijze”.

Op woensdagavond waren bijna alle schepen binnen. Om 19.30 uur was er palaver ( = Portugees en betekent langdurige, woordenrijke bespreking over openbare aangelegenheden ) op de kadetrappen van de haven, waar iedereen hartelijk welkom werd geheten. Later was er gezellig samenzijn in eetcafe de Knijp. En daar zit em nou net de knijp ehh kneep: kennismaken met nieuwe leden en het weerzien met oude bekenden. Tijd om elkaar op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van ieders Barkas belevingen. De meeste gingen op tijd naar boord want de andere morgen werd men om 9 uur weer op de kade verwacht om uitleg te krijgen over het programma van die dag.

De ene helft ging varen met zijn eigen boot en kreeg middels loting; meevarende de Linge op. Zij moesten met elkaar de puzzeltocht oplossen. De andere mensen ( 50 personen) gingen mee met de rondvaartboot naar de Biesbosch. De achterblijvers moesten ondertussen diverse boten verhalen, zodat iedereen voor de volgende dag startklaar" lag. Wat een werk moet dat geweest zijn, want stel je voor: Op donderdag gaan er 11 schepen weg voor de puzzeltocht, maar die komen ook weer terug en liggen dan weer naast de boten die op vrijdag moeten vertrekken. Werk voor sterke, stoere mannen: heb ik begrepen.

Zakkie had het geluk mee te mogen varen met de puzzeltocht. De puzzel was pittig en het varen op de Linge erg mooi. Velen hebben er nieuwe vrienden bij gekregen door de manier waarop de boten werden ingedeeld. Een zeer goed idee was dat. Ik ben benieuwd of iemand de puzzeltocht zonder fouten heeft gevaren en gemaakt! Men heeft er trouwens veel werk van gemaakt zeg - klasse mensen!! Maar de uitslag horen we zaterdag. Ik heb genoten van deze dag als gast op de gezelligste boot van allemaal. De zon scheen en iedereen was vrolijk. Hoe zou het in de Biesbosch zijn???

In de loop van de middag kwamen allen terug en om 17.00 uur was iedereen in het museum, waar we werden verwelkomd door de wethouder van Gorkum. Hij hield een mooie toespraak over zijn stad en over de tentoonstelling die op dat moment in het museum aanwezig was over water, boten en schepen. Omdat het nogal warm was in deze ruimte heb ik zakkie de uitreiking van "ons" cadeau gemist: een ingelijste Barkasvlag. We ontvingen een mooi boek over de veerpontjes van Nederland en iedereen ging zijns weegs. De eerste dag is voorbij gevolgen. Alles verliep volgens plan. Mooi weer en de bestuursleden waren dik tevreden. Een rugzak is alleen tevreden als ie overal mee naar toe mag, dus wil ik eerst nog met de rondvaartboot door de Biesbosch varen, maar dat vertel ik morgen.

Tetterdetet alweer 9 uur, alweer palaver, alweer een vrolijk zonnetje. Helaas is er gisteren iets mis gegaan met de koffie, maar dat komt vandaag in orde en iedereen mag tijdens de puzzeltocht aan de wal bij het pontje koffie met gebak gaan nuttigen. De indelingen werden gemaakt en ik had het geluk dat het flesje water werd gevuld en in mijn zak gedaan zodat ik mee kon gaan met de rondvaartboot.. Eerst over de Merwede naar de Ottersluis door de prachtige Biesbosch en via Werkendam terug. Aan boord werd men verwend met "hapjes en drankjes" zoals dat heet en niet te vergeten het enige echte Biesbosch- eten: PALING. Dat belet een rugzak niet om te zeggen: "t was lekkerrrr"

Zaterdag is een vrije dag. De een gaat de stad in, de ander pakt de fiets en weer de volgende slaapt uit en blijft aan boord. Daar heb je telkens aanloop wat zeer gezellig is. Om 16.00 uur wordt spontaan ons eigen Barkas shantykoor geboren. Gewoon wat oefenen met elkaar en opnieuw blijkt dat als je je met elkaar ergens voor inzet de resultaten groots zijn. Het lied "Cokles and Mussels" was favoriet en dat zal men vanavond bij de feestavond in de Nieuwe Kolfbaan zeker te horen krijgen.

Om 19.00 uur was iedereen aanwezig voor het buffet. Het was een mooie grote zaai, waar we ruim in konden zitten. Al bij de amuse speelden 3 mannen mooie oude zeemansliedjes. Op accordeon, gitaar en bas brachten zij voor elk wat wils. Het afhaalbuffet was uitgebreid en goed; ja zelfs zo goed dat het al snel op was, zodat niet iedereen voldoende had. Nu vonden wij het bij elkaar zijn zeker zo belangrijk; maar toch een goed gevulde maag maakt je ook vrolijk.BR>
Op deze avond zijn er vele (vakantie) reizen besproken en als 1k het goed heb begrepen mag 1k nog vele mooie reizen maken. Het shanty koor had succes en heeft zelfs 2 x opgetreden. De muziek deed zijn best, helaas was het niet zo geschikt om te dansen, maar des temeer om gezellig bij te kletsen. De uitslag van de puzzeltocht leverde voor sommigen leuke prijzen op: een badhanddoek met Barkas erop( collectors item) Een taart met Barkas; echte Sliedrechtse baggermolens en echte zoute Gorkumse bollen. Voor elk wat wils en streekgebonden.

Er waren leuke anekdotes over de antwoorden, maar ja Bachuss was mijn tafelgenoot en dat heb ik dus gemist. Wat ik wel goed heb gehoord was dat het bestuur onverwacht in het zonnetje werd gezet namens alle Barkasleden. Een spontane actie had ervoor gezorgd dat ze een mooi boek ontvingen over de Biesbosch en ook nog een fraai boeket voor al hun inzet de afgelopen 5 jaar. Daarnaast had het bestuur een leuke verrassing voor de helpers mede organisatoren, ook zij werden beloond met bloemen en een mooie zelfgemaakte 3D kaart met ons eigen logo. Je kon wel merken dat we allemaal weer 5 jaar ouder zijn geworden, rond 12 uur toog iedereen huiswaarts om moe en voldaan de kool in te duiken.

Zondag, alweer de laatste dag. Vanaf half 10 is er ontbijten met elkaar in de Nieuwe Kolfbaan. 1k word hier altijd een beetje weemoedig van - afscheid nemen, mensen die je aardig vindt; zie je soms het hele jaar niet meer en anderen ontmoet je gelukkig regelmatig. Maar tijdens het ontbijt was er van deze sfeer niets te merken er was van alles volop, allerlei lekkere broodjes, croissants, krentenbollen enz. Hoe iedereen zijn best ook deed. Het was niet op te krijgen.

Twee personen hadden zich opgegeven om de winterbijeenkomst te organiseren. Pascal had ons graag in het Zeeuwse Arnemuiden gezien, maar Bob en Bep Crans dachten dat Dordrecht toch wel ideaal was, gezien de omstandigheden van de laatste jaren. (sneeuw en gladde wegen) Het wordt Dordrecht en het 1e lustrum wordt afgesloten middels het zingen van het Barkaslied, zoals het ooit in Den Bosch spontaan is ontstaan. Ook hier wordt een rugzak weemoedig van en pinkt even een traantje. Mensen, ik zal jullie missen en doe mijn best er de volgende keer weer bij te zijn. Na elf uur vertrok de één na de ander, de een over het Merwedekanaal richting het noorden, en de ander door het sluisje naar de Merwede of men bleef nog tot de volgende dag, want het valt niet mee om vaarwel te zeggen. Gelukkig hebben we de foto's nog en op onze site zal ook wel het een en ander verschijnen. Voor alle Barkasleden: Het ga je goed en een stevige inpakkerd van jullie rugzak

Tot volgend jaar.


Terug naar Barkas activiteiten pagina

Heeft u opmerkingen of vragen laat het mij weten, e-mail: info@barkasclub.nl
( Last update: 10 December 2003 )