Barkas weekend 1999 te Blokzijl

Op de winter bijeenkomst in februari van dit jaar maakten wij als pas aangemelde leden kennis met de barkas-club c.q. het bestuur en de leden. Dat leek heel leuk te worden tot het moment dat er werd gesproken over een idee voor de zomer bijeenkomst. Tot grote verbijstering van ondergetekende stond zijn (altijd voor haar beurt sprekende) wederhelft op en riep tegen de voorzitter: Dat regelt deze 'vutter' (hierbij op mij wijzend) wel effe! Blijkbaar was iedereen er - net als bij ons thuis - van overtuigd dat tegenspraak niet werd geduld, dus dat was geregeld.

Ik zag de bui al hangen en dacht: Dat wordt zwaar weer voor deze schipper! Afijn; thuisgekomen zo eens gaan denken - plekjes bekijken - bellen - afspraken maken - nog eens denken etc. Dan begin je er lol in te krijgen en voor je het weet is er iets "geboren". Voor alle zekerheid enige alternatieven gezocht en dan bellen met het 'secretariaat': Ik meen te denken dat ik misschien iets voor mekander heb, kunnen jullie éven (vanuit zeeland) komen kijken!? Er wordt een afspraak gemaakt en op een druilerige zaterdag komen Henjo en Annemarie Scholten (resp. voorzitter en secretaresse van de club) naar de "KOVO" (kop van Overijssel).In razend tempo worden alle locaties bekeken en met diverse personen gesproken, voor alle zekerheid nog maar een alternatief bekeken. Weer bij mij thuisgekomen nog even nagepraat en dan is het: Jo en Wim, punt 1 moet het maar worden, onze zegen heb je!

Hoera, we hebben fiat dus nu echt aan de slag. Alles proberen zeveel mogelijk schriftelijk vast te leggen, verslag uitbrengen aan het secretariaat en ook aan de familie Hogewerf uit Grou die destijds in Loosdrecht hadden toegezegd mee te willen denken.Dus denk je; dat is geregeld. Het wordt mooi weer, je gaat wat varen, maar dan bericht van het secretariaat:He Willem wakker worden, we hebben al ruim veertig boten en zo"n negentig deelnemers. Zet alle prijzen og eens op een rijtje en die plannen voor Zondag zijn nog wel wat vaag! We gaan toch zeker nog wel fietsen?!? Uh - Uh, nou de familie Hogewerf zorgt en helpt al met de versiering en willen ook best de 'vaarleiding'doen, dus verzin ik nog wel wat over dat fietsen en een 'meeting'.

blokzijl1


Op donderdagavond 19 aug. krijgen we het laatste bericht van het secretariaat: Wij gaan zondag varen en hopen donderdag in de loop van de dag Blokzijl binnen te varen, de laatste deelnemers doe ik nu nog op de bus; let op: 51 schepen / 123 deelnemers (een lengte van zo'n 550 meter!) Vrijdag nog maar eens bij de "Ploats" en de havenmeester langs gegaan. De laatste was volkomen van streek: Ér was van de week iemand met zo'n barkas en die zei dat er wel 60 komen! Waar laat ik die ?? (was zeker Jan Huberts met z'n 15 meter).

Dinsdagmiddag 24 aug. zijn wij vanuit onze ligplaats Oldemarkt de Linde opgevaren richting 'driewegsluis'. Daar kwamen wij de fam. Huitema al tegen. Woensdag heel 'relaxed'? de Kalenbergergracht doorgevaren en daar ergens overnacht. Komen we donderdagmorgen de kom van Blokzijl binnengevaren, liggen er al 3 barkassen! 's-Avonds zijn er al 16! Dan loopt het vrijdag in de loop van de dag vol - het is passen en meten om zoveel mogelijk aan de zelfde steiger te krijgen - en 's-avonds tel ik er wel 40! Mensen wat een mooi gezicht was dat en wat een geruststelling! Ik moet het nu wel openlijk bekennen: de voorzitter had al gevraagd: Een beetje nerveus Wim? -Antw.: Welnee joh! Andere dag kreeg ik op m'n kop: Jij hebt een beetje gelogen, want tegen Annemarie heb je gezegd dat je wel degelijk een tikkeltje zenuwachtig was !?! Ja, welke man kan iets voor een vrouw verborgen houden! Maar goed, mijn grootste zorg was dat iedereen toch een redelijk plekje zou krijgen.

Wat als een kleine 'nachtmerrie'in februari begon is in ieder geval wat mijzelf betreft uitgelopen op een geweldig barkas-feest! Dit alles mede dankzij de morele steun en medewerking van het secretariaat en de grote "versierders" uit Grou - een Marina Serne die eigenlijk zo uit haar eigen werk kwam en alweer aan de slag ging om gelden te innen, een Theo Limbeek die zich uitstekend weerde als assistent-havenmeester/technicus en al die andere behulpzame en vriendelijke clubleden en 'last but not least' de weergoden die ons zo goed gezing waren!

blokzijl2


Nu ik toch aan het peinzen en bekennen ben: achteraf bezien ben ik blij dat mijn Jo voor haar beurt sprak, het was leuk en dankbaar werk om dit weekend te organiseren. Wij zeiden nog tegen mekander: Het lijkt wel of we er zo'n honderd vrienden hebben bij-gekregen.

Wel kom je nog voor verrassingen te staan. Je bent dan wel tevreden met je negenmetertje, maar als je al die anderen ziet dan is een metertje meer toch weer net iets leuker. Maar als je dan hoort dat je wederhelft zichzelf voorstelt aan alle nieuwbinnenkomenden met : Hallo, , ik ben JOHANNA ! (terwijl ik niet beter weet dan gewoon JO ) besef je dat er op een nieuwe boot een nieuwe naam 'de vrouwe Johanna'moet komen. Nou dan kan ik wel aan de heer Lammert Huitema gaan vragen of hij een ZESTIENMETER voor me wil ontwerpen.

Voor je het weet is het zondag namiddag en vragen Annemarie en Henjo of we nog even rustig bij hen aan boord komen napraten. Maar rustig is er niet bij dit weekend, want er komen al weer aspirantleden om informatie vragen. We besluiten dan maar om van de achterblijvers in Blokzijl alscheid te nemen en gezamenlijk 'buitengaats in het riet' een plaatsje te zoeken om de zaken nog even te kunnen evalueren.

Maandagmorgen vroeg (wij zijn net wakker) nemen we afscheid: zij moeten nog een heel eind die dag en wij willen over een klein endje zeker de hele dag doen om rustig af te bouwen. Onderweg tijdens de lunchpauze zien we "nieuwe"- en duidelijk zeer enthousiaste- leden langs varen. Ook komen we tussen Ossenzijl en de 'drieweg' sluis nog een kolonne pikmeerkruissers tegen die ook een bijeenkomst blijken te hebben. Zij kijken zeer stuurs voor zich uit en groeten nauwelijks. Ik kan niet nalaten tegen de laatste te roepen: Ook zo'n leuk weekend gehad...?!?......... Maar dan is het voor ons haast afgelopen want de haven van Oldemarkt is in zicht. Tegen de avond zijn we weer in Steenwijk en moet nog gauw even bij de supermarkt aan het diep wat te eten halen en wat zie ik daar: liggen al die pikmeerkruisertjes netjes achter mekander - haast allemaal even groot en zelfde kleur - een beetje eenheidsworsten (hebben zeker een strenge ballotagecommissie). Jo zei: Het mag geen pik meer of minder zijn. Nee dan mag de heer Lammert Huitema trots zijn op z'n bonte stoet eigengereide barkaskinderen. Trouwens bij de pikmeertjes zag ik geen meneer De Groot; heb me laten vertellen dat ie stiekum ín cognito' ergens in Friesland rondvoer in een Barkas!

Thuis hoorden wij van de buren dat er, zowel op kabel TV als in de plaatselijke kranten, overduidelijk het Barkasweekend was aangekondigd en waarbij zelfs onze namen werden genoemd, zodat we nu (zoals ze hier zeggen) tot de 'happie vjoe'behoren. Dit dankzij de P.R. van Jo.

SLOT:

Waarom dit epistel? Omdat het echt wel leuk is zo'n weekend te mogen organiseren en ik jullie allemaal - mede namens Johanna - nog eens hartelijk wil bedanken voor de vriendelijke woorden en attenties EN dat dit verhaaltje een stimulans mag zijn dat er op de komende winterbijeenkomst weer direct iemand voor haar beurt spontaan opstaat en met haar vingertje gaat zwaaien. Ik verheug me nu al op het zomerweekend 2000, dan heb ik lekker eens alle tijd om op mijn gemak bij iedereen aan boord te komen neuzelen.

Hartelijke groeten - ook namens Johanna - WILLEM (geintje; blijft gewoon WIM).


Terug naar Barkasclub pagina

Heeft u opmerkingen of vragen laat het mij weten, e-mail: info@barkasclub.nl
( Last update: 27 oktober 2002 )